22 marca 2017

Co robimy

Pierwsze morąskie wielopokoleniowych warsztaty serowarskich to cykl spotkań, podczas których seniorzy i młodzież – a przede wszystkim miłośnicy – nabiału wzajemnie przekazują wiedzę i dzielą się doświadczeniami produkcji serów.

Uczestnicy warsztatów nabywją umiejętności  przygotowywania różnych gatunków serów w domowych warunkach. Podczas warsztatów prezentujemy podstawowe tajniki serowarstwa jak również sposoby przygotowania różnych gatunków serów, np. domową goudę, ser z masy parzonej (czyli oscypek), twaróg lub ser typu ricotta. Chcielibyśmy także uświadomić, że wszystko do wyrobu serów można bez trudu znaleźć w każdej prawie kuchni.

Tematyka spotkań jest następująca:

  1. Najważniejsze jest mleko – Relacja ze spotkania [tutaj zostaw miejsce na link do relacji]
  2. Sery białe – miękkie
  3. Sery żółte – twarde
  4. Wędzenie i parzenie serów

[lista będzie zawierać więcej elementów – łącznie ok. 8-9]

Relacje  ze spotkań